Mijn werk als export canvas coach in 3 fasen
14 juni 2021

Op 8 oktober 2020 heb ik met succes de training Export Canvas gevolgd en sindsdien ben ik gecertificeerd export canvas coach. Na een beoordeling van het RVO ben ik daarna aangemerkt als coach voor de SIB trajecten. Een mooie nieuwe uitdaging waarbij ik mij als een vis in het water voel.

➣ Fase 1: Klantenwerving

Het echte werk kon beginnen. Wat was en ben ik blij met een kwalitatief en waardevol netwerk van relaties. Mijn eerste stap was te zoeken naar het laag hangende fruit. Dat zijn voor mij die ondernemers uit mijn netwerk waarvan ik weet dat ze internationale ambities hebben en zzp‘er zijn of tot het mkb behoren. Een persoonlijk bericht gestuurd via LinkedIn naar 20 relaties, waarbij ik aangaf op welke behoefte ik inspeel met de export canvas methode. En wat denk je? Na een week 3 opdrachtgevers en 3 potentiële opdrachtgevers waarmee ik nog in gesprek ben gegaan om het traject verder vorm te geven.

➣ Fase 2: Subsidie aanvragen

Dat betekende dat de eerste aanvragen uitgezet konden worden bij het RVO, samen met de klant. Voordat dit mogelijk is moet de ondernemer eerst een e-herkenning aanvragen om daarmee te kunnen inloggen op de RVO site. Daarna moet er een uitgebreide vragenlijst online worden ingevuld waaruit duidelijk moet blijken dat de ondernemer internationale ambities heeft en daarbij graag geholpen wil worden door een coach. Gezien de coronabeperkingen heb ik deze aanvragen met mijn opdrachtgevers op 4 januari via een Zoom call gedaan. Even het scherm delen en dan samen alle vragen invullen en de juiste vinkjes plaatsen. Klikken op versturen en het wachten kon beginnen.

Een kleine tegenvaller was dat er in januari 2021 zoveel aanvragen lagen bij RVO voor de SBI coachingsvoucher, dat de toekenning voor 2 trajecten pas medio maart zijn goedgekeurd. Er kan dit jaar maar 1 keer per kwartaal de aanvraag worden gedaan, en dat betekende dat de tweede ronde voor aanvragen op 1 april was. Exact om 15.00 (dat was het tijdstip dat het RVO de subsidieaanvraag open zette) zat ik paraat en kon ik samen met 2 potentiële klanten weer een subsidieaanvraag de deur uitdoen. Helaas is 1 aanvraag afgewezen omdat het budget (alweer) op is. Afgelopen vrijdag kwam het geweldige nieuws dat ook ik met kandidaat 3 een mooi bewustwordingsproces naar internationaal zakendoen kan starten.

➣ Fase 3: Aan de slag

Hoe ziet zo’n Starters International Business (SIB) Coachingstraject er nu uit, waarin ik ondernemers bewust laat worden van de mogelijkheden op de internationale markt. Ik volg daarbij de methode van Export Canvas en dat bestaat uit 5 stappen:

STAP 1 Introductie & Bedrijfsbezoek

In stap 1 vult de ondernemer de Export Intake Scan in met daarbij vragen over de huidige bedrijfsvoering en de internationale ambities. In een persoonlijk gesprek bij de ondernemer op locatie, bespreken we deze scan waarmee voor mij duidelijk wordt waar de aandachtspunten in het gehele traject moeten liggen.

STAP 2 Kansen Fase

In de tweede stap komen de onderwerpen marktdefinitie, bedrijfstakanalyse en de interne analyse aan bod. Tijdens een online meeting, meestal via Zoom, komen we tot een eerste selectie van 2 of 3 mogelijke landen.

STAP 3 Markt Informatie

We vervolgen het traject met in te zoomen op de concurrentie, (potentiële) afnemers en de distributie mogelijkheden. Doel daarvan is om een eerste indicatie te krijgen van de kansen en bedreigingen in de nieuwe markten.

STAP 4 Actie Plan

In stap 4 brengen we de sterktes en zwaktes van het bedrijf samen met de kansen en bedreigingen in de nieuwe markt. En staan we stil bij de vraag: Welke marketingmixinstrumenten moeten er aangepast worden aan deze nieuwe buitenlandse markten? Uiteraard is het dan ook al zinvol om stil te staan bij de financiële haalbaarheid van de internationale ambities.

STAP 5 Eindgesprek

Voor het laatste gesprek ga ik weer op bezoek bij de ondernemer en gaan we het export canvas model invullen. Daarin komt alles samen wat we in het voorgaande traject met elkaar besproken hebben. En wordt vooral duidelijk voor de ondernemer of hij/zij de internationale ambities verder moet gaan uitrollen en waar er nog werk aan de winkel is. Na afloop van het traject ontvangt de ondernemer een uitgebreid rapport van alles wat er in de afgelopen weken besproken is. En als laatste een concreet actieplan met de volgende te nemen stappen.

Nieuwsgierig naar het export canvas model of de coaching mogelijkheden voor internationaal zakendoen? Vul het contactformulier in en ik neem snel contact met je op.

Of wacht op mijn volgende blog waarin ik graag vertel over de 12 velden van het export canvas model.

Delen:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Samen de reis naar succes maken? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek. Bel of mail of vul het contactformulier in.

Adres: Bosrand 154, 5665 ET Geldrop
Telefoon: +31-613521021 | Email: avanwanrooij@mrct.nl